Borsoskalács

 Ünnepekre és lakodalmakra készült az üres kalács, amit pusztakalácsnak neveztek. Ugyanebből a tésztából készült a borsoskalács, amit kálvinista kalácsnak is neveztek, s melyről az a szó járta, hogy ez volt a nemzeti eledel Szeremlén.
Iratlan törvény falunk népe között, hogy jóvalélés, azaz úrvacsora osztás vasárnapján mindön házná ilyennek lönni kell. Receptje: 1 kg liszt, fél liter tej, néhány tojás és 1 Ft ára élesztő, miből lágy kalácstészta készül. A megkelt tésztából csavart, gyűrűalakú kalácskákat készítenek kb. 15-20 cm átmérővel. A kisült kalácsokat zsíros, tejfölös, sós, borsos lében megforgatják, majd mély tálba vagy vájlingba teszik, jól letakarva, s egy-két óra múlva fogyasztják, .Ha a pusztakalács a sült tészték királya, a borsoskalács azok királynője Szeremlén.

(Dr. Tóth Kálmán: Szerelmem Szeremle c. könyvéből)

Hogy mióta készül nem tudjuk, 100 éve biztosan.
Borsos mert a zsíros-tejfölös szaft egyetlen, meghatározó fűszere  a só mellett  a fekete bors.
A kissé édeskés fonott kalács, gazdagon nyakon öntve sós-borsos tejföllel jó ágy a borozgatáshoz. Ezért a férfiak is szeretik.
Kifejezetten SZEREMLEI SPECIALITÁS! Hogy mostanában már a Sárköz más településein is készítik, az a házasságoknak tudható be. (Ismert, a szeremlei ember csak a falujából, vagy Sárközből/be házasodott.)
Családi ünnepekkor (lakodalom, keresztelő, szülinap, névnap, torok stb.), egyházi ünnepekkor (karácsony, húsvét) sütötték kemencébe. Ma  kemence hiányában sütőben készül a kisebb puffancs-nak becézett változata.
Szigorúan kézzel kell enni, FENSÉGES SETEMÉNY!


Hozzávalók:

    1 kg liszt
    ½ l tej
    5 dkg élesztő
    8 dkg cukor
    4 dkg só
    15 dkg RAMA margarin (régen sertészsír) a kidolgozáshoz.
    4 tejföl, őrölt bors a mártáshoz.

 

½ liter tejet langyosra melegítünk (nem forró!) beletesszük a 8 dkg cukrot, elkeverjük, felfuttatjuk benne az 5 dkg élesztőt. A lisztben elkeverjük a 4 dkg sót, majd hozzáadjuk a tejet. Laza kézmozdulatokkal emelgetve finomra kidolgozzuk a tésztát, a margarinnal körbe-körbe kenve a tálat. Addig kell csinálni míg a tészta a táltól és a kéztől el nem válik és hólyagosodni kezd. Meleg helyen letakarjuk kb. 25-30 percig kelesztjük. Időközben megnézzük nehogy kimenjen a tálból. A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, maréknyi cipókra osztjuk. A cipókból fonatokat készítünk a következőképpen:

A tésztát hengeresen sodorva 50 cm-es rúdra nyújtjuk középen meghajtjuk és a kettőt összesodorjuk,majd ebből kör alakot képezünk a két végét összenyomva. Kizsírozott tepsibe tesszük kb. 10 percig kelni hagyjuk.

Előmelegített sütőben szép lassan pirosra sütjük, időnként ellenőrizzük, nehogy megégjen!
A kisült kalácsokat még melegen megmártogatjuk a következő mártásban:

Jó evőkanál zsírt felolvasztunk, beleteszünk 1 mokkáskanál sót, 1 mokkáskanál őrölt fekete borsot és elkeverjük 4 pohár tejföllel. (2 dl-es)

A megmártogatott kalácsokat nagy tálban sorba rakjuk, a megmaradt mártást a tetejére öntjük. Jól lefedjük, hogy a melegben megpuhuljon. (Tető + takaró!)